Σερβία-Ρωσία: Οι σχέσεις φιλίας, οι ρήξεις και οι προκλήσεις

 

 

της Παρασκευής- Μαρίας Βασσάλου

 

   Το παρόν άρθρο εξετάζει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας στην πορεία των χρόνων σε οικονομικό, εμπορικό, στρατηγικό και πολιτικό πεδίο. Η Σερβία είναι ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη και το γεγονός αυτό φαίνεται από την αρωγή που η τελευταία έχει προσφέρει στο Βελιγράδι σε ό,τι αφορά στο πολιτικό πλαίσιο αλλά και στο οικονομικό. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε, όμως, παράγοντα διχασμού για την Σερβία, η οποία δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, ενώ από την άλλη προσπαθεί να κρατήσει μια στάση ουδετερότητας, λόγω της φιλίας της με την Μόσχα. Σημαντική δε, παρουσιάζεται και η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Βελιγραδίου και Πεκίνου, καθιστώντας το Πεκίνο έναν ισχυρό αναδυόμενο έτερο της Σερβίας στην Ασία.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:

 

Φωτογραφία: “Political relationship between Serbia and Russia national flags on cracked concrete background” από inkdrop αδειοδοτείται με βάση τη Freepik License.

 

Οι απόψεις που περιέχονται στο ανωτέρω άρθρο εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.

 

You may also like