Η εσωτερική κρίση στον Λίβανο

 

της Παναγιώτας Τσενέ

 

   Το παρόν άρθρο εξετάζει την πολιτική και κοινωνική κατάσταση του Λιβάνου, καθώς και την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η Μέση Ανατολή αποτελεί μια ιδιαίτερα ασταθής περιοχή, με τις θρησκευτικές διαμάχες και τα ενεργειακά ζητήματα να έχουν κεντρικό ρόλο στις πολιτικές ή/και στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ μη κρατικών δρώντων και κρατών, στα σύνορα και εντός αυτών. Φυσικά, δεν θα πρέπει να αγνοείται η εμπλοκή τρίτων κρατών και τα συμφέροντα που καλούνται να εκπροσωπήσουν στην περιοχή. Ο Λίβανος είναι μία αραβική χώρα που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Συρία. Στο έδαφός του διαβιούν διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες με κυριότερες τους σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνους και τους μαρωνίτες χριστιανούς. Η πολιτική εξουσία κατανέμεται ανάμεσα σε αυτές τις κύριες θρησκευτικές ομάδες που όμως έχουν διαφορετικά συμφέροντα.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:

 

 

Φωτογραφία: “View on Beirut from the seaport that was hit by deadly explosions on 4 August 2020” από EU Civil Protection and Humanitarian Aid αδειοδοτείται με βάση την CC BY-NC-ND 2.0.

 

Οι απόψεις που περιέχονται στο ανωτέρω άρθρο εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.

 

 

You may also like