Οι νέες εντάσεις στα σύνορα
Κοσσυφοπεδίου- Σερβίας:
Ποιοι οι λόγοι της πρόσφατης επιδείνωσης
μεταξύ των δύο πλευρών

 

 

 

της Αικατερίνας Παπαναστασίου

 

   Το παρόν άρθρο επιδιώκει να αναδείξει την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και τη Σερβίας. Οι δύο χώρες έχουν μια μακρά ιστορία διαπραγματεύσεων, εντάσεων και εξομάλυνσης, με τα πιο πρόσφατα γεγονότα να φέρνουν στην επιφάνεια την υφέρπουσα απροθυμία συνεργασίας, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τη φύση της λύσης του πολιτικού αυτού αδιεξόδου. Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τα πρόσφατα επεισόδια στα σύνορα Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου, επιχειρείται να παρουσιαστούν οι λόγοι που υποδαυλίζουν την εύρεση λύσεων, που παρακωλύουν την συνεργασία με τους διεθνείς θεσμούς και καθιστούν άκαρπες τις διαπραγματεύσεις τόσο των δύο χωρών μεταξύ τους, όσο και εκείνες που προωθούνται από την Ένωση. Καταληκτικά, γίνεται μια αποτίμηση της παρούσας κατάστασης.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:

 

 

Φωτογραφία: “EU-Facilitated Dialogue between Kosovo and Serbia” από European External Action Service αδειοδοτείται με βάση τη CC BY-NC 2.0.

 

Οι απόψεις που περιέχονται στο ανωτέρω άρθρο εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.

 

 

You may also like