Ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
μέσα από το Πρίσμα
του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου

 

 

της Εύας Καπόγιαννη

 

   Το παρόν άρθρο εξετάζει το νομικό υπόβαθρο της Ρωσο-Ουκρανικής διαμάχης υπό το πρίσμα του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και την αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών. Η παρούσα ανάλυση έχει ως αντικείμενο την χρονική εξέλιξη του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, ενώ παράλληλα εξετάζει τη νομική του διάσταση ως προς το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναφορά στις βασικές έννοιες και αρχές που διέπουν το τελευταίο και στην παραβίαση και στη προστασία των αμάχων, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η ευθύνη που φέρει η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία. Τέλος, γίνεται ειδική αναφορά στην ανταπόκριση των Ηνωμένων Εθνών, σε μια περίπτωση παραβίασης του jus contra bellum, όπως είναι αυτή της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:

 

Φωτογραφία: “A Ukrainian serviceman walks amid destroyed Russian tanks in Bucha, on the outskirts of Kyiv, Ukraine, Wednesday, April 6, 2022”, του AP Photo/Felipe Dana αδειοδοτείται με βάση τη CC BY 2.0.

 

Οι απόψεις που περιέχονται στο ανωτέρω άρθρο εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.

 

You may also like