Συμφωνία AUKUS:
Ο αντίκτυπος στην Νότια Σινική Θάλασσα

 

 

της Μάρθας Γκίκα

 

   Το παρόν άρθρο εξετάζει τη συμφωνία AUKUS και τις επιπτώσεις της στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Η AUKUS επικεντρώνεται στην εμβάθυνση της αμυντικής και διπλωματικής συνεργασίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως στις προηγμένες τεχνολογίες και στην κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων. Στόχος της συμφωνίας είναι η παροχή στρατιωτικού πλεονεκτήματος στην Αυστραλία σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, οι κβαντικές τεχνολογίες και οι υποθαλάσσιες τεχνολογίες. Μολονότι η εν λόγω συμφωνία δεν προκάλεσε εξέχουσες διαιρετικές τομές μεταξύ των συμμάχων ΗΠΑ-Ευρώπης, ανέδειξε τη σημασία της ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Αυστραλία και η ASEAN στην πλοήγηση και στην εξελισσόμενη δυναμική των ΗΠΑ και της Κίνας στην περιοχή.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:

 

 

Φωτογραφία: “AUKUS Joint Leaders Meeting – San Diego, March 14, 2023” από U.S. Embassy Australia αδειοδοτείται με βάση τη CC BY-ND 2.0.

 

Οι απόψεις που περιέχονται στο ανωτέρω άρθρο εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.

 

 

You may also like