Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 13 [20230128-20230203]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει το γεγονός πως Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Σουδάν για πρώτη φορά. Η εν λόγω επίσκεψη σηματοδοτεί την προσπάθεια διπλωματικής εξωστρέφειας με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Αραβικά κράτη. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που θα ενισχύσει την ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα. Παράλληλα οι συμφωνίες πολύπλευρων συνεργασιών θα αποτελέσουν εργαλεία για να οικοδομηθούν φιλίες. Αξίζει να αναφερθεί πως τον Ιανουάριο του 2021, το Χαρτούμ ανακοίνωσε την προσχώρηση στις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ», με τις οποίες άλλες τρεις Αραβικές χώρες αναγνώρισαν το Ισραήλ.

 


 

Μου αρέσει η είδηση ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως οι συγκεκριμένοι αθλητές θα μπορούν να συμμετάσχουν με ουδέτερη σημαία. Την ίδια άποψη υποστήριξε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Από την άλλη Εσθονία, Λετονία και Ουκρανία προειδοποίησαν ότι θα μποϊκοτάρουν τους αγώνες σε περίπτωση συμμετοχής τους. Η Ρωσία με τη σειρά της απάντησε πως οι αθλητές της θα πρέπει να συμμετέχουν χωρίς περιορισμούς. Εξάλλου, οι αθλητές δεν θα πρέπει να ταυτίζονται με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, ενώ ο αποκλεισμός τους μόνο και μόνο εξαιτίας της εθνικότητας τους σίγουρα δεν ταυτίζεται με τα δημοκρατικά ιδεώδη.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση πως οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να αφαιρέσουν τη Δημοκρατική Βουλευτή Ilhan Omar από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Η Omar έφτασε στις ΗΠΑ ως πρόσφυγας από τη Σομαλία το 1990, και το 2018 ήταν μια από τις πρώτες δύο Μουσουλμάνες γυναίκες που εκλέχτηκαν στο Αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία είχε ως προτεραιότητα την σχέση των ΗΠΑ με την Αφρικανική ήπειρο. Η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή σχετίζεται με αντισημιτικά σχόλια που είχε κάνει η Omar το 2019, για τα οποία έχει απολογηθεί. Η αφαίρεση της Omar από την επιτροπή αποτελεί ανησυχητική στάση, καθώς δείχνει πως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν είναι διαθέσιμο να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς, παρά την μικρή πλειοψηφία που διαθέτει.

 


 

Δεν μου αρέσει η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με τα οποία οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν αυξηθεί κατά 82% τα τελευταία έξι χρόνια. Ο μέσος όρος των εκτελέσεων ανέρχεται σε 129 τον χρόνο, ενώ το 2022 εκτελέστηκαν 147 καταδικασθέντες με 90 από αυτούς να τιμωρούνται για εγκλήματα που δεν εμπεριέχουν βία. Οι εκτελέσεις, μάλιστα, διπλασιάστηκαν μετά την de facto άνοδο του Πρίγκιπα-Διαδόχου Mohammed bin Salman στην εξουσία, καθιστώντας την εξαετία αυτή την πιο αιματοβαμμένη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

 

 

You may also like