Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 11 [20230114-20230120]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η συνέντευξη που έδωσε στις 19 Ιανουαρίου ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέρεκ Σολέτ, ύστερα από πρόσφατη επίσκεψη του στην Πρίστινα και το Βελιγράδι. Προσπάθησε να δώσει μια αισιόδοξη χροιά για την βιωσιμότητα των διαπραγματεύσεων, όμως επεσήμανε ότι πρέπει και οι δύο πλευρές προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις επαφές τους. Είναι θετικό που η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της σε αυτήν την περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίο να συνεχίσουν, με σεβασμό στα δικαιώματα των κοινοτήτων και στην διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

 


 

Μου αρέσει η είδηση σχετικά με την πραγματοποίηση της πρώτης διμερούς εκπαίδευσης μαχητικών στην Ιαπωνία από την Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (JASDF) και την Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF), σηματοδοτώντας ένα ιστορικό ορόσημο στους δεσμούς άμυνας και ασφάλειας των δύο χωρών εν μέσω της στρατιωτικής συσσώρευσης της Κίνας και της περιφερειακής της δραστηριότητας. Θεωρώ αυτήν την είδηση θετική, καθώς τα δύο εν λόγω κράτη στέλνουν με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα στην προκλητική εξωτερική πολιτική που αναπτύσσει η Κίνα στην περιοχή.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι μετά την κατάργηση της καμπάνιας “Zero Covid” της κινεζικής κυβέρνησης, εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Οι Κινέζοι εργαζόμενοι είχαν κάποτε προσληφθεί από την κυβέρνηση ώστε να πραγματοποιούν μαζικά τεστ, τα οποία αποτελούσαν ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την Κίνα. Αφού η χώρα εγκατέλειψε την εκστρατεία “Zero Covid”, οι κάποτε εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Εκατοντάδες εξ’ αυτών διαμαρτύρονται, διεκδικώντας απολαβές αλλά και εργασία.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι συνέβη έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στην Κίνα με συνέπεια να υπάρχουν τουλάχιστον 2 νεκροί και 12 αγνοούμενοι. Η έκρηξη σημειώθηκε σε χημικό εργοστάσιο και διυλιστήριο στην κομητεία Πανσάν, στην επαρχία Λιαονίνγκ της Βόρειας Κίνας. Στο συμβάν υπήρξαν εκτός από τους 2 νεκρούς και τους 12 αγνοούμενους και άλλοι 34 τραυματίες. Από τους τραυματίες οι 4 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται, ενώ η πυρκαγιά που ήταν απόρροια της έκρηξης τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από μερικές ώρες. Οι εκρήξεις σε εργοστάσια χημικών είναι πολύ επικίνδυνες για τους ίδιους τους ανθρώπους καθώς και για το περιβάλλον, το οποίο μολύνεται και καταστρέφεται.

 

 

You may also like