Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 09 [20221231-20230106]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η συμμετοχή της Ελβετίας και της Μάλτας ως μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από το 2023 και για τα επόμενα δύο έτη. Η συμμετοχή της Ελβετίας, η οποία έγινε μέλος του ΟΗΕ το 2002, προκάλεσε ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με την ουδετερότητά της. Εντούτοις, επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να συμμετάσχει σε συγκρούσεις, η Ελβετική ηγεσία υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζεται το ουδέτερο καθεστώς της χώρας. Παράλληλα, η συμμετοχή της Μάλτας θα είναι κρίσιμη, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει τα γυναικεία δικαιώματα και την κλιματική αλλαγή στην ατζέντα του Συμβουλίου. Η Μάλτα έχει υποσχεθεί πως κατά τη διάρκεια της θητείας της θα προωθήσει και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποτε είναι δυνατόν.

 


 

Μου αρέσει η είδηση ότι η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε την Ουκρανία σε 36ωρη παύση πυρός από τις 7 έως τις 8 Ιανουαρίου, με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων. Τελικά, η Ρωσία προχώρησε σε μονομερή κήρυξη ανακωχής, καθώς τόσο το Κίεβο, όσο και η Ουάσιγκτον θεώρησαν την κίνηση αυτή υποκριτική. Ο Πρόεδρος Zelensky δήλωσε πως με τη παύση πυρός, η Ρωσία στοχεύει στο να κερδίσει χρόνο. Από τη πλευρά της, η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν ενδιαφέρεται για τη μοίρα των Ουκρανών, ενώ με την αποστολή όπλων παρατείνει τον πόλεμο.

 


 

Δεν μου αρέσει που η διοίκηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν υπέγραψε συμβόλαιο με την κινεζική εταιρεία Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC). Στόχος είναι η εξόρυξη πετρελαίου από τη λεκάνη της Amu Darya και η ανάπτυξη αποθεμάτων πετρελαίου στη βόρεια επαρχία Sar-e Pul, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη σημαντική συμφωνία ξένων επενδύσεων της κυβέρνησης. Το Αφγανιστάν έχει ανάγκη να τονώσει την οικονομία του μιας και η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία σταμάτησε τη διεθνή χρηματοδότηση. H Κίνα συνεχίζει να έχει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή καθώς πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί ενδεχομένως να φέρει ειρήνη, σταθερότητα, και ευημερία, παρόλο που κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τους Ταλιμπάν.

 


 

Δεν μου αρέσει η δραματική προειδοποίηση του ΟΗΕ για την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί το ψήφισμα 2642 το οποίο πρόκειται να λήξει στις 10 Ιανουαρίου. Το συγκεκριμένο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας διασφαλίζει την απαραίτητη διασυνοριακή βοήθεια σε περίπου 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους, το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη όπως και στην ελεύθερη, ασφαλή κυκλοφορία. Παρά την υποστήριξη που παρέχεται από την κοινωνία των πολιτών, διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, η όλη κατάσταση εγείρει μεγάλη ανησυχία για τους κινδύνους αύξησης της πείνας μεταξύ του πληθυσμού, την μη παροχή καθαρού πόσιμου νερού, και την πρόσβαση σε καταφύγια, με τις στερήσεις να οδηγούν με βεβαιότητα σε θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν.

 

 

You may also like