Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 06 [20221126-20221202]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει έξι νέους κόμβους κατά της παραπληροφόρησης. Οι νέοι κόμβοι θα τεθούν σε λειτουργία στις αρχές του 2023. Θα αποτελέσουν μέρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO), της ανεξάρτητης πλατφόρμας για ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα πεδία. Θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας διεπιστημονικής κοινότητας, ώστε να συγκροτηθεί ένα δίκτυο ικανό να εντοπίζει και να αναλύει εκστρατείες παραπληροφόρησης, να διοργανώνει δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε εθνικό ή πολυεθνικό επίπεδο, και οτιδήποτε άλλο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ ανέρχεται περίπου στα €8 εκατομμύρια μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη».

 


 

Μου αρέσει η είδηση ότι ο Πρόεδρος Vladimir Putin είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις σχετικά με την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Την είδηση αυτή μετέφερε ο αντιπρόσωπός του, Dmitry Peskov. Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι ο Ρωσικός στρατός δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία, ακυρώνοντας το φιλειρηνικό πνεύμα. Ανασταλτικός παράγοντας για την αποχώρηση του Ρωσικού στρατού αποτελεί, όπως ειπώθηκε, η αδυναμία της Δύσης να αναγνωρίσει τα «νέα εδάφη» της Ρωσίας, δηλαδή τα εδάφη που έχει προσαρτήσει στην Ουκρανία.

 


 

Δεν μου αρέσει η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στο Λίβανο. Ήδη από τον Μάιο έχουν γίνει οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες του νομοθετικού σώματος να ορίσει τον Πρωθυπουργό του κράτους, και αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη πολιτικής αστάθειας. Η δυσκολία φαίνεται να έγκειται στην έλλειψη μακροπρόθεσμων σχεδίων για την αντικατάσταση του εξερχόμενου Πρωθυπουργού που διατέλεσε για έξι χρόνια. Επίσης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως η διαδικασία καθυστερεί να τελεσφορήσει λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των θρησκευτικών πληθυσμών, ειδικά ανάμεσα στους Σηίτες και τους Σουνίτες.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να αγοράσει έως και 500 πυραύλους από τις ΗΠΑ μέχρι το 2028 καθώς επιθυμεί να αποκτήσει διευρυμένες δυνατότητες αντεπίθεσης. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο το Τόκιο να αποκτήσει υπερηχητικούς πυραύλους έως το 2030, με σκοπό την επίτευξη της δυνατότητας καταστροφής των εχθρικών στόχων στη θάλασσα και στη στεριά. Η επιθυμία διόγκωσης των εξοπλιστικών δυνάμεων και η χρήση πυραύλων, εκτός από τον κίνδυνο εναντίον των θυμάτων, ειδικά των αμάχων, θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στο περιβάλλον, διότι η περιβαλλοντική μόλυνση έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

 

 

You may also like