Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 01 [20221022-20221028]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η επίτευξη της συμφωνίας Ισραήλ- Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους. Η διαμάχη των δύο κρατών για τα μεταξύ τους σύνορα χρονολογείται στο 2010, όταν αμφότερα υποστήριζαν πως κατέχουν κυριαρχικά δικαιώματα στη σχετική ΑΟΖ. Ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η ΑΟΖ φαίνεται να αποτέλεσε την κύρια αιτία της διεκδίκησης των συνόρων, αφού η εξόρυξη τους δημιουργεί οικονομικά οφέλη. Στην διαμάχη αυτή έσπευσαν να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ, κατόπιν συνεννόησης με τα δύο κράτη. Η επίτευξη της συμφωνίας αυτής, δείχνει πως παρά την αντιπαλότητα Ισραήλ- Λιβάνου, επιδεικνύεται η καλή πίστη και η διαλλακτικότητα για την λύση ενός οικονομικού ζητήματος που αφορά τα ενεργειακά αποθέματα των δύο κρατών.

 


 

Μου αρέσει η είδηση πως μέσω του Berlin Process, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων συμφώνησαν να διευρύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων μεταξύ των χωρών αυτών, καθώς και η αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών και επαγγελματικών τίτλων σπουδών. Η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί επίσημα στη Συνδιάσκεψη Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα διευκολύνει την κινητικότητα μεταξύ του εργατικού δυναμικού και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενοποίηση των αγορών των 6 αυτών χωρών. Έτσι, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά τόσο στον ήδη διακηρυγμένο στόχο τους για δημιουργία Κοινής Περιφερειακής Αγοράς, όσο και στην εισδοχή τους ως πλήρη μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 


 

Δεν μου αρέσει η άσκηση πυρηνικής ετοιμότητας της Ρωσίας που έγινε στις 26 Οκτωβρίου, και ειδικότερα τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος Putin κατά τη διάρκειά της. Η τελευταία πυρηνική άσκηση της Ρωσίας έγινες τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Ρωσικός στρατός και ο ίδιος ο Putin, η άσκηση συμβολίζει τη διάθεση του να κάνει ό,τι μπορεί για να νικήσει έναν πόλεμο που φαίνεται να χάνει. Επίσης, η επιτάχυνση των αντίστοιχων Νατοϊκών ασκήσεων είναι προβληματική καθώς οι εντάσεις ανεβαίνουν στην περιοχή και κινδυνεύουν να φτάσουν στο σημείο της μη επιστροφής. 

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση σχετικά με την βούληση της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στα κράτη των BRICS. Ο Cyril Ramaphosa, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, μετά το ταξίδι του στο Riadh για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Νότιας Αφρικής ύψους 15 δις δολαρίων, ανακοίνωσε την επιθυμία του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman να οδηγήσει την χώρα του σε μία ομάδα κρατών που, σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα Goldman Sachs, αναμένεται μέχρι το 2050 να ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Είναι σημαντικό να αναφερθεί και το γεγονός πως εξαιτίας των ωφελιμιστικών τάσεων των ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Σαουδική Αραβία, η τελευταία στρέφεται προς το εν λόγω μπλοκ, με αποτέλεσμα να μειώσει και την παραγωγή πετρελαίου. Συνέπεια του παραπάνω φαινομένου αποτελεί η επερχόμενη αύξηση στην τιμή της βενζίνης αυτό τον χειμώνα.

 

 

You may also like