Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 03 [20241012-20241018]

 

Κάθε Δευτέρα, ο ΤΟΡΕΝΕ δημοσιεύει την αποτίμηση των Δόκιμων Ερευνητών για την εβδομάδα που πέρασε:

 

Μου αρέσει η απόφαση ενός ιταλικού δικαστηρίου για την επιστροφή 12 αιτούντων άσυλο που είχαν μετεγκατασταθεί στην Αλβανία. Η μεταφορά αυτών των ατόμων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2023 για την εξωτερίκευση της διαχείρισης αιτημάτων ασύλου από την Ιταλία στην Αλβανία και την κράτηση των αιτούντων σε δύο νεοσύστατα κέντρα υποδοχής. Παρά τη σθεναρή διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης, το δικαστήριο στήριξε την απόφασή του σε μία προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε «μη ασφαλείς τρίτες χώρες». Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύεται ελπιδοφόρα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

 


 

 

Δεν μου αρέσει η τροποποίηση στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας στην Τουρκία για τη μετονομασία της Κεντρικής Ασίας σε Τουρκεστάν. Η ‘Αυτονομία του Τουρκεστάν’ περιλάμβανε εδάφη των σημερινών κρατών της Κεντρικής Ασίας, και είχε ανακηρυχθεί σε ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Κοκάνδη κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Ρωσίας. Η συγκεκριμένη ενέργεια της Άγκυρας είναι άκρως ανησυχητική, καθώς επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τις περιφερειακές της βλέψεις, εκμεταλλευόμενη τη γλωσσική ομοιότητα μεταξύ της ιδίας και της περιοχής αυτής, αφήνοντας να εννοηθεί πως η δεύτερη περιλαμβάνεται στη σφαίρα επιρροής της.

 


 

Οι ανωτέρω απόψεις εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.

 

You may also like