Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 02 [20241005-20241011]

 

Κάθε Δευτέρα, ο ΤΟΡΕΝΕ δημοσιεύει την αποτίμηση των Δόκιμων Ερευνητών για την εβδομάδα που πέρασε:

 

Μου αρέσει που ο Vladimir Putin αναθεωρεί το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος απορρίπτει τη χρήση πυρηνικών σε μια κρίσιμη καμπή για την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στρατηγική αναπροσαρμογή που προωθεί την αυτοσυγκράτηση έναντι της κλιμάκωσης, μειώνοντας ενδεχομένως την πιθανότητα μιας καταστροφικής πυρηνικής σύγκρουσης. Επιβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, μπορεί να καθησυχάσει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές ακροατήριο ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν αποτρεπτικό μέσο και όχι επιλογή πρώτου πλήγματος. Αυτό θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις εντάσεις κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας διπλωματικές λύσεις.

 


 

 

Δεν μου αρέσει η απώλεια αυτοδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές της Podgorica. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Podgorica, έπληξαν σημαντικά τη δυναμική της κυβέρνησης, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) που ανήκει στην αντιπολίτευση, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, χωρίς ωστόσο να συμπληρώσει την πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό αυτοδυναμίας. Παράλληλα, το DPS κατήγγειλε ότι χιλιάδες διπλοί ψηφοφόροι από τη Σερβία και τη Republika Srpska συμμετείχαν παράνομα στις εκλογές της Podgorica, επηρεάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του κόμματος που κυβερνά. Το εν λόγω πλήγμα στη σταθερότητα της κυβέρνησης μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά ως προς τη διαδικασία ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 


 

Οι ανωτέρω απόψεις εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.

 

You may also like