Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 12 [20240127-20240202]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

…η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron, στη Μέση Ανατολή. Πιο συγκεκριμένα, ο Cameron επισκέφθηκε το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, το Κατάρ, και την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, στις 26 Ιανουαρίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, στη Ραμάλα. Στις 27 Ιανουαρίου, βρέθηκε στο Εμιράτο του Κατάρ. Οι στενές σχέσεις Βρετανίας- Κατάρ οδήγησαν στην πρώτη κοινή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για 17 τόνους σκηνών και άλλου ανθρωπιστικού υλικού. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο το μέγεθος του πόνου στη Γάζα», τονίζοντας ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν γρηγορότερα.


 

το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές στο Πακιστάν. Οι πολίτες του Πακιστάν θα προσέλθουν στις κάλπες στις 8 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη εκπροσώπων στην Εθνοσυνέλευση, και κατ’επέκταση της νέας κυβέρνησης. Υπάρχουν τρεις κεντρικοί υποψήφιοι για τη θέση του Πρωθυπουργού. Οι επερχόμενες εκλογές είναι κρίσιμες για το Πακιστάν, όπου παρατηρείται οικονομική κρίση και επιδεινώνεται η κατάσταση ασφάλειας. Η πακιστανική ρουπία έχει μειωθεί σε χαμηλό ρεκόρ, ενώ ο πληθωρισμός εντείνεται καθώς το κόστος των τροφίμων, των καυσίμων, και των φαρμάκων αυξάνεται. Οι εκλογές ενδέχεται να επαναφέρουν κάποια σταθερότητα στο Πακιστάν.

 

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

…η στάση της αντιπολίτευσης στην Ινδία. Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Ιανουαρίου, δύο κύριοι ηγέτες της αντιπολίτευσης αποσύρθηκαν από τον συνασπισμό που ηγείτο εντός του Κογκρέσου, μειώνοντας τις πιθανότητες ανατροπής του Πρωθυπουργού Narendra Modi. Οι Nitish Kumar και Mamata Banerjee αποχώρησαν από τη συμμαχία λόγω διαφωνιών για τον διαμοιρασμό των εδρών και ζητήματα ηγεσίας. Επιπλέον, διαμάχες μεταξύ του Κογκρέσου και τοπικών κομμάτων στη συμμαχία διευκολύνουν περαιτέρω την επανεκλογή του Modi για τρίτη φορά. Παρά την δημοτικότητα του, ο Modi έχει επιδείξει τάσεις αυταρχισμού, που πιθανόν μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου.

 


 

η δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για την Μυανμάρ. Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk, δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μυανμάρ βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» υπό το καθεστώς στρατιωτικής χούντας στη χώρα. Τρία χρόνια αφότου ο στρατός της Μυανμάρ ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για να «λογοδοτήσει ο στρατός» για τα πολυάριθμα εγκλήματα και τις καταχρήσεις εναντίον αμάχων στη χώρα. Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αξιόπιστες πηγές στη Μυανμάρ επιβεβαίωσαν ότι περισσότεροι από 554 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο, όταν ένας συνασπισμός τριών εθνοτικών ένοπλων ομάδων εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον του στρατού. Συνολικά, 1600 άμαχοι φέρονται να σκοτώθηκαν από τον στρατό πέρυσι.  

 

You may also like