Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 10 [20240113-20240119]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

…η απόφαση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, να καταδικάσει τις Ιρανικές Αρχές για την σύλληψη και φυλάκιση του δικηγόρου Saleh Nikbakht. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε το Ιράν για την φυλάκιση του Saleh Nikbakht, μετά το ταξίδι του στο Στρασβούργο, όπου παρέλαβε το βραβείο Zakharov, εξ ονόματος στη νεαρής εκλιπόντος Mahsa Amini, βραβείο που αποτελεί την υψηλότερη διάκριση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Πρόεδρος απαίτησε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του». Σημειώνεται ότι η νεαρή Ιρανή μέλος της κουρδικής μειονότητας, πέθανε σε ηλικία 22 ετών τη 16η Σεπτεμβρίου 2022, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, για υποτιθέμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική, προκειμένου η Διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασκήσει πίεση στις Ιρανικές αρχές για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


 

…η είδηση ότι οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τέθηκαν σε ισχύ, φέρνοντας την ψηφιοποίηση στις αλιευτικές δραστηριότητες. Οι κανονισμοί ισχύουν τόσο για τα σκάφη της ΕΕ όσο και για εκείνα που βρίσκονται στα ύδατα της ΕΕ, απαιτώντας τη σταδιακή εφαρμογή του γεωγραφικού εντοπισμού και της ηλεκτρονικής αναφοράς για όλα τα αλιευτικά σκάφη. Η πλήρης ψηφιακή ιχνηλασιμότητα καθίσταται υποχρεωτική για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και οι κανόνες επεκτείνονται και στα εισαγόμενα προϊόντα. Ο επίτροπος Virginijus Sinkevičius δηλώνει ότι μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, το νέο σύστημα ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων πόρων και διασφαλίζει την καλύτερη επιβολή του ελέγχου της αλιείας, καλύπτοντας ολόκληρη τη διαδικασία που είναι γνωστή ως ‘από το δίχτυ στο πιάτο’. Αυτοί οι νέοι κανόνες είναι επίσης ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της βιωσιμότητας και στην αλιεία.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

…ότι στις 15 Ιανουαρίου το Ναουρού διέκοψε τις διπλωματικές επαφές με την Ταϊβάν, αποκαθιστώντας παράλληλα τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Το νησί του Ειρηνικού είχε κάνει την αντίστροφη διαδικασία το 2005. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν κάνει λόγο για μεθόδευση του Πεκίνου, κατόπιν αποτυχίας του να επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Το Πεκίνο κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι επιδιώκει την αυτονόμηση της νήσου παρά την ‘Πολιτική της Μίας Κίνας’. Η Ταϊβάν θέλοντας να διατηρήσει το δημοκρατικό κεκτημένο, επιδιώκει στενότερες επαφές με τον Δυτικό κόσμο, αποφεύγοντας παράλληλα έναν πόλεμο με την Κίνα, ή μία τύχη αντίστοιχης του Χονγκ Κονγκ.

 


 

…η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Πακιστάν με την εκτόξευση πυραύλων μεταξύ τους στις 16 και 18 Ιανουαρίου. Και τα δύο κράτη επικαλούνται αφορμές εξολόθρευσης τρομοκρατικών κινημάτων στις πληγείσες περιοχές. Οι επιθέσεις έχουν οδηγήσει στον θάνατο αμάχων και από τις δύο πλευρές. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανησυχίες για γενίκευση των εχθροπραξιών στην περιοχή, καθώς οι επιθέσεις δεν έγιναν κατόπιν συνεννόησης των αναφερθέντων πλευρών, ενώ το Ιράν πραγματοποίησε παρόμοιες ενέργειες προς το Ιράκ και τη Συρία μέσα στον Ιανουάριο, προσβλέποντας στην εδραίωση του στην περιοχή.

 

You may also like