Η ελευθερία του Τύπου
εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία

 

 

της Κωνσταντίνας-Ελένης Μπαζάνης

 

   Το παρόν άρθρο παρουσιάζει το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Τύπου στην Ουκρανία. Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο από την ρωσική εισβολή, η Ουκρανία θεσπίζει νόμους που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και τη διαχείριση των εγχώριων ΜΜΕ, προκαλώντας μια ιδιάζουσα συζήτηση σχετικά με τον χαρακτήρα αυτών των μεταρρυθμίσεων. Οι νόμοι, όπως ο №.2849-ΙΧ «για τα ΜΜΕ» και το νομοσχέδιο №.9223 «ο νόμος των Μυστικών Υπηρεσιών», αιτιολογούνται από την έκτακτη κυβέρνηση Zelenskyy και το Σύνταγμα ως μια δικλείδα εθνικής ασφάλειας και αυτοπροστασίας της χώρας εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης. Αντίθετα, κάποιοι τονίζουν τον επικίνδυνο, για την Δημοκρατία και τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα, χαρακτήρα αυτών των κυβερνητικών πρωτοβουλιών κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου τόσο στον Πρόεδρο της Ουκρανίας όσο και στον λαό.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:

 

 

Φωτογραφία: “Petro Poroshenko on Day of Constitution of Ukraine 2016-06-28 13” από Mykola Lazarenko αδειοδοτείται με βάση τη CC BY 4.0.

 

Οι απόψεις που περιέχονται στο ανωτέρω άρθρο εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.

 

 

You may also like