Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 32 [20230617-20230623]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η απόφαση-ορόσημο, της Εσθονίας να νομιμοποιοήσει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που το κάνει. Έπειτα από μια ψήφο εμπιστοσύνης που συνδέθηκε με τροποποιήσεις του νόμου περί οικογενειακού δικαίου, ο νόμος ορίζει πλέον τον γάμο ως ένωση μεταξύ “δύο φυσικών προσώπων”, επεκτείνοντας τα νομικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθεσίας, στα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024, αυτό βασίζεται στον νόμο περί καταχωρημένης συμβίωσης του 2014, σηματοδοτώντας σημαντική κοινωνική πρόοδο. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη δέσμευση της Εσθονίας για συμμετοχικότητα, ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα, αν και η οριακή ψηφοφορία υπογραμμίζει τις πιθανές προκλήσεις και την κοινωνική συναίνεση που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή και ενσωμάτωση αυτών των αλλαγών.

 


 

Μου αρέσει που η Συνθήκη για την Ανοικτή Θάλασσα εγκρίθηκε με ομοφωνία και ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αυτή η Συνθήκη είναι το κλειδί για την προστασία του ωκεανού, την προώθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης, την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη της απώλειας βιοποικιλότητας στην ανοιχτή θάλασσα. Η υιοθέτηση αυτής της Συνθήκης “BBNJ” (βιοποικιλότητα πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας), είναι ένα ιστορικό επίτευγμα που σηματοδοτεί και αποτελεί επίσης μια θετική προσθήκη στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία παρέχει το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου λαμβάνουν χώρα όλες οι δραστηριότητες στον ωκεανό.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση της φυλάκισης της ακτιβίστριας Αναστασίας Λόικα στη Λευκορωσία. Στις 20 Ιουνίου, δικαστήριο του Μινσκ την καταδίκασε σε 7 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην διοργάνωση έρευνας του 2018 σχετική με την βία των κατασταλτικών αρχών. Τότε, οι κρατικές αρχές είχαν οργανώσει μια επιχείρηση για τον έλεγχο και την καταστολή αναρχικών ομάδων στην πόλη. Η σύλληψή της, καθώς και η εσπευσμένη δίκη της αποτελούν μέρος μιας σειράς διώξεων ακτιβιστικών οργανώσεων και ατόμων στη χώρα, χωρίς σαφείς κατηγορίες που να οδηγούν σε αυτή την εξέλιξη των δικών.

 


 

Δεν μου αρέσει η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας. Καθώς πλησιάζει η επέτειος του κορεατικού πολέμου του 1950, οι δύο χώρες ανακοινώνουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα UAV, γεγονός που επιβεβαιώνει και ενισχύει το δίλημμα ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο. Παρατηρείται ότι ο ρόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει ενισχυθεί μετά την εκτεταμένη χρήση τους στο ουκρανικό μέτωπο. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας έχει δηλώσει ότι τα UAV είναι το μέλλον σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο.

 

 

You may also like