Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 31 [20230610-20230616]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου άρεσε η είδηση ότι η ΕΕ ενέκρινε νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν ολοκληρωμένο κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου. Στόχος είναι, κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, να απαγορευτούν οι παρεμβατικές και μεροληπτικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά τα βιομετρικά συστήματα ταυτοποίησης και η κατηγοριοποίηση σύμφωνα με φυλετικά χαρακτηριστικά. Προβλέπει, επίσης, την άσκηση βέτο στην προληπτική αστυνομική επιτήρηση για την αξιολόγηση του κινδύνου ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων να διαπράξει ένα έγκλημα ή αδίκημα (με βάση το προφίλ, την τοποθεσία των εν λόγω ατόμων ή το εγκληματικό παρελθόν τους), καθώς και στα συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων.

 


 

Μου αρέσει η είδηση ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης εκπαιδεύει στρατιώτες με σκοπό την διάσωση της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι έφοροι του μουσείου εκπαιδεύουν στρατιωτικούς με σκοπό να μάθουν πως γίνεται να διασώσουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτή η εκπαίδευση αποτελεί μέρος ενός ανανεωμένου προγράμματος του στρατού, που περιλαμβάνει την επιστράτευση αξιωματικών με καλλιτεχνική εκπαίδευση και στρατιωτικές ικανότητες ώστε να σώσουν έργα τα οποία βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες- μια νέα γενιά των “Αντρών των Μνημείων”, οι οποίοι και ανέκτησαν εκατομμύρια ευρωπαϊκούς θησαυρούς που εκπλάπησαν από τους Ναζί κατά των Β’ Π.Π.

 


 

Δεν μου αρέσει το γεγονός πως ισλαμιστές εξτρεμιστές αντάρτες στη βορειοανατολική Νιγηρία σκότωσαν τουλάχιστον επτά αγρότες, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή. Η επίθεση είχε ως στόχο αγρότες που εργάζονταν σε χωράφια κοντά στην περιοχή Mollai της πολιτείας Borno. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη βία και την αστάθεια που μαστίζει την περιοχή, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες ζωών και μαζικές μετακινήσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η περιορισμένη χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να επιδεινώσει τον κίνδυνο λιμού.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι δεν εξελέγη πρόεδρος στο Λίβανο για 12η φορά. Το κοινοβούλιο του Λιβάνου απέτυχε να εκλέξει για 12η φορά Πρόεδρο, ο οποίος πρέπει, βάσει του συντάγματος της χώρας, να είναι μαρωνίτης χριστιανός. Ο Λίβανος βυθίζεται όλο και περισσότερο σε κρίση, καθώς η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της εμπόδισαν απόπειρα των αντιπάλων τους να εκλέξουν πρόεδρο της χώρας, οξύνοντας τις διαθρησκευτικές εντάσεις και μειώνοντας τις ελπίδες για μια ανάκαμψη ενός διαλυμένου κράτους.

 

 

You may also like