Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 30 [20230603-20230609]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, και μεταξύ άλλων τέθηκαν και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κρίσιμο να τονίζεται η σημασία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια διπλωματική αποστολή δυτικού κράτους. Η Σαουδική Αραβία έχει μακρύ δρόμο για να υλοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Είναι αναγκαίο για τη διεθνή κοινότητα να μεριμνεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και οι δυτικοί δρώντες να μην ενδιαφέρονται μόνο για τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

 


 

Μου αρέσει η απαγγελία εγκληματικών κατηγοριών για κακοδιαχείριση απόρρητων εγγράφων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump. Ο πρώην Πρόεδρος θα είναι ο πρώτος στην αμερικανική ιστορία που θα παραπεμφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς του παραδόθηκε κατηγορητήριο για 37 εγκλήματα. Η βασική κατηγορία συνδέεται με το γεγονός πως κατόπιν της αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο, πήρε μαζί του απόρρητα έγγραφα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και ορισμένα σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας. Αργότερα αρνήθηκε να τα παραδώσει στις αρμόδιες αρχές, κρύβοντας τα στην ιδιωτική του κατοικία. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί υπενθύμιση σε όλους πως κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ακόμα και οι πρώην πλανητάρχες.

 


 

Δεν μου αρέσει η κατάρρευση ενός μέρους του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία. Επί του παρόντος, το συγκεκριμένο τμήμα ελέγχεται από τις Ρωσικές δυνάμεις κοντά στον ποταμό Δνείπερο. Υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, με τεράστιες ποσότητες νερού να διαρρέουν από τα συντρίμμια του φράγματος. Το φράγμα είναι μεγάλης σημασίας καθώς διαθέτει μια τεράστια δεξαμενή, με 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού να βρίσκονται στον ταμιευτήρα του. Η διάρρηξη του φράγματος θα μπορούσε να πλημμυρίσει την περιοχή, πλήττοντας ακόμη και τη Χερσώνα, την οποία οι Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στα τέλη του 2022. Η Ουκρανία, κατηγορεί τη Ρωσία για την ανατίναξη του φράγματος.

 


 

Δεν μου αρέσει η διάψευση της δήλωσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συμφωνία με το Ιράν για τον περιορισμό των πυρηνικών. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να βρουν τρόπους να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναβιώνοντας την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν. Εκείνη προέβλεπε περιορισμούς στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και πιο εκτεταμένες επιθεωρήσεις του ΟΗΕ με αντάλλαγμα τον τερματισμό των κυρώσεων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, και της ΕΕ. Στην ψευδή— τελικά— νέα συμφωνία θα προβλεπόταν ότι το Ιράν θα σταματούσε να εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα 60% ή μεγαλύτερη και θα συνέχιζε τη συνεργασία με τον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα την εξαγωγή έως και 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. Αν μία τέτοια συμφωνία ήταν αληθής ίσως οι ΗΠΑ και η ΕΕ να ήταν τελικά σε θέση να πετύχουν τον στόχο τους.

 

 

You may also like