Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 29 [20230527-20230602]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι η Νορβηγία εξετάζει την παροχή ασύλου σε Ρώσο πρώην μισθοφόρο. Ο Andrei Medvedev ισχυρίζεται ότι εγκατέλειψε τη Wagner, την ομάδα μισθοφόρων της Ρωσίας, και αναζητά άσυλο στην Νορβηγία, παρέχοντας και πληροφορίες που γνωρίζει. Η αίτησή του για άσυλο οδηγεί τη χώρα να λάβει αποφάσεις σε μια υπόθεση όπου το ανθρωπιστικό ήθος τίθεται ενάντια στην εθνική πολιτική ασφαλείας και στην αλληλεγγύη προς την Ουκρανία. Ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η παροχή ασύλου σε Ρώσους, και δη μισθοφόρους όπως ο Medvedev, αφαιρεί την υπαιτιότητα εισβολής από τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και αν αποφασίσει η Νορβηγία, θα θέσει δικαστικό προηγούμενο για όλες τις παρόμοιες μελλοντικές υποθέσεις.

 


 

Μου αρέσει η άμεση εμπλοκή δυτικών ηγετών στο ζήτημα των συγκρούσεων στο βόρειο Κόσοβο. Το Κόσοβο ταλανίζεται από εντάσεις με αφορμή τους νεοεκλεγέντες δημάρχους αλβανικής καταγωγής σε τέσσερεις δήμους της χώρας με σερβική πλειονότητα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Chişinău, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν τη Σερβία και το Κόσοβο να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή νέων εκλογών προκείμενου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Σε συνέχεια αυτών των αιτημάτων, ο Πρόεδρος του Κοσόβου, Vjosa Osmani, δήλωσε δημόσια πως νομικά επιτρέπεται η εκ νέου εκλογική διαδικασία και είναι πρόθυμος προς εξέταση αυτού του αιτήματος.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι ο Recep Tayyip Erdogan εξασφάλισε άλλη μια πενταετή θητεία ως Πρόεδρος της Τουρκίας. Ενώσω συγκέντρωσε το 52,16% των ψήφων, η νίκη του φαντάζει ρηχή καθότι συνοδεύεται από την αδιάκοπη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έφτασε σε νέα χαμηλά όρια. Κατά την τελευταία δεκαετία, η λίρα έχει χάσει το 90% της αξίας της έναντι του δολαρίου, συμβάλλοντας στον τεράστιο πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτωχοποιήσει τον πληθυσμό. Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας ενδέχεται να επιδεινωθούν λόγω των αντισυμβατικών απόψεών του Προέδρου Erdogan σχετικά με τα επιτόκια και την νομισματική πολιτική. Οι εκκλήσεις των οικονομολόγων για μεταρρυθμίσεις πέφτουν στο κενό, με το μέλλον της τουρκικής οικονομίας φαντάζει αβέβαιο.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι η απειλή για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ολλανδία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ολλανδίας, NCTV, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ομάδες Τζιχαντιστών σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας. Το συνολικό επίπεδο απειλής έχει παραμείνει στη βαθμίδα τρία μιας πενταβάθμιας κλίμακας. Το εσωτερικό τζιχαντιστικό κίνημα παραμένει η κύρια πηγή τρομοκρατικής απειλής για την Ολλανδία μολονότι τα κατασταλτικά μέτρα από την πλευρά των αρχών και η έλλειψη ‘ζητημάτων κινητοποίησης’ έχουν καταστήσει το κίνημα στάσιμο και σχετικά ανενεργό.

 

 

You may also like