Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 27 [20230513-20230519]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι η Μολδαβία επιθυμεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πρόεδρος της χώρας, Maia Sandu, επιθυμεί η χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προστατευθεί από τη ρωσική απειλή. Κατά τους επόμενους μήνες, η χώρα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να αποφύγει την αστάθεια που προκαλεί η Ρωσία στη περιοχή, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Πρόεδρος Sandu, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2020, ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ΕΕ ώστε οι κάτοικοι της χώρας να εκφράσουν ομόφωνα τη θέλησή τους για την ένταξη. Η είσοδος στην ΕΕ αποτελεί λύση για την εύθραυστη οικονομική κατάσταση και τα χρόνια προβλήματα διαφθοράς που αντιμετωπίζει η Μολδαβία.

 


 

Μου αρέσει η προειδοποίηση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τον Πρόεδρο Trudeau να καταστεί η εξωτερική πολιτική του Καναδά προς την Ινδία πιο αμερόληπτη. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της οργάνωσης υποστήριξε ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Καναδά για τη θητεία 2028-2030 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι αναγκαίο να συνάδει με την έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Η Ινδία έχει ανέλθει στις προτιμήσεις δυτικών δρώντων για περαιτέρω σύσφιξη διμερών σχέσεων, όπως προωθείται και στον Καναδά. Παρόλο που είναι μια πολυπολιτισμική χώρα, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια οπισθοχώρηση στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των θρησκευτικών μειονοτήτων και στην κοινωνία των πολιτών.

 


 

Δεν μου αρέσει ότι η Νότια Αφρική σχεδιάζει να υποδεχτεί τον Πρόεδρο Putin στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS τον Αύγουστο, παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Το ΔΠΔ ζήτησε τη σύλληψη του Ρώσου Προέδρου στις 17 Μαρτίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο, η Νότια Αφρική έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι είναι αμερόληπτη και απέχει από την ψηφοφορία επί των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τον πόλεμο. Παράλληλα, δεν έχει υποστηρίξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι κράτος μέλος του ΔΠΔ, αλλά η Νότια Αφρική έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης. Αυτό έχει οδηγήσει σήμερα σε μια συζήτηση για το αν ο Πρόεδρος Putin θα μπορούσε να συλληφθεί ή όχι.

 


 

Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι το Ισραήλ προέβη στην καταστροφή οικιστικών τετραγώνων υπό την αιτιολογία ότι αποτελούσαν κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Ισλαμικής Τζιχάντ. Αυτά τα χτυπήματα που καταρρίπτουν ολόκληρες πολυκατοικίες είναι μια συνηθισμένη τακτική στις επιθέσεις στη Γάζα. Εφόσον έχει αποδειχθεί ότι τελικά τα οικιστικά τετράγωνα δεν αποτελούσαν κέντρο ελέγχου και διοίκησης για να κατευθύνουν εκτοξεύσεις πυραύλων, η καταστροφή τους αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και επομένως οι ενέργειες αυτές δεν έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών. Αντίθετα, πολλοί άμαχοι και οικογένειες έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν την περιοχή μένοντας άστεγοι, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την αποκατάστασή τους. Έτσι, λοιπόν, καταδεικνύεται η τάση πολλών κυβερνήσεων να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με την αιτιολογία ότι καταπολεμούν τρομοκρατικές ενέργειες.

 

 

You may also like