Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 22 [20230401-20230407]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με την Μόσχα εάν οι δυνάμεις του φτάσουν στα σύνορα της ρωσικά κατεχόμενης χερσονήσου. Αυτή η δήλωση από τον Αναπληρωτή Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Zelenskyy, Andriy Sybiha, αποτελεί την πιο σαφή εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Απρίλιο. Εντούτοις, η πιθανή διαπραγμάτευση φέρεται να αφορά συγκεκριμένα την Κριμαία, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας πλησιάζει την έναρξη της αντεπίθεσής του για να ανακτήσει εδάφη.

 


 

Μου αρέσει η είδηση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron τόνισε στον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Xi Jinping, πως ο εξοπλισμός της Ρωσίας δεν θα ευνοήσει την Κίνα, κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως η Γαλλία επιθυμεί να συνεργαστεί με την Κίνα και πως μια συνεργασία του Πεκίνου με τη Μόσχα θα καταστήσει την Κίνα συνένοχη στις παραβιάσεις της Ρωσίας απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο. Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που από την αρχή του μαινόμενου πολέμου επιθυμεί τον τερματισμό του και την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, και αυτό γίνεται φανερό μέσα από την κίνησή της για προσέγγιση της Κίνας και σύμπραξη πιθανής συμμαχίας με αυτήν, η οποία ενδεχομένως να ευνοήσει ολόκληρη την Ευρώπη.

 


 

Δεν μου αρέσει η απαγόρευση της Ιταλίας για το ChatGPT. Η απόφαση φαίνεται να είναι υπερβολικά πρόχειρη και ελάχιστα θεμελιωμένη, ενώ παράλληλα δεν προστατεύει επαρκώς τα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της. Ενώ οι ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων είναι εύλογες, η απαγόρευση δυνητικά καταπνίγει την καινοτομία και εμποδίζει την πρόοδο στην ανάπτυξη ασφαλών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η καθολική απαγόρευση του ChatGPT αγνοεί τις πιθανές θετικές εφαρμογές και τη συμβολή του σε διάφορους τομείς. Μια πιο καλά θεμελιωμένη προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη αυστηρών κατευθυντήριων γραμμών για την προστασία των δεδομένων και προτύπων ηθικής της ΤΝ, θα ήταν μια καλύτερη μέθοδος για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών, ενώ θα επέτρεπε στην τεχνολογία να εξελιχθεί και να ωφελήσει την κοινωνία.

 


 

Δεν μου αρέσει η αύξηση της χρήσης παράνομων ουσιών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μία έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και της Ομάδας SCORE, τα επίπεδα ναρκωτικών ουσιών στα λύματα της Ευρώπης αυξήθηκαν το 2022. Οι πόλεις της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, και ειδικά τα μεγάλα λιμάνια όπως η Αμβέρσα και η Ταραγόνα, αποτέλεσαν τα επίκεντρα της κρίσης. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανησυχητική είδηση, καθώς τα ναρκωτικά αφενός θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική, αλλά και ψυχική υγεία χιλιάδων ανθρώπων, ενώ αφετέρου επιβαρύνουν τις δομές περίθαλψης που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης. Παράλληλα, η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών φέρνει στο φως το συνεχιζόμενο λαθρεμπόριο τέτοιων ουσιών εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

You may also like