Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 16 [20230218-20230224]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η στάση που κράτησε η διεθνής κοινότητα απέναντι στις επιδιώξεις του Ισραήλ να οικοδομήσει οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Πιο συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την νομιμοποίηση εννέα μη εξουσιοδοτημένων φυλακίων και ενέκρινε τον σχεδιασμό και την κατασκευή σχεδόν 10.000 νέων οικιστικών μονάδων σε υφιστάμενους οικισμούς, κατά παράβαση της Σύμβασης του 1967. Οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη διαφώνησαν με τις ενέργειες του Ισραήλ και τις χαρακτήρισαν παράνομες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Το Ισραήλ θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο απαντά στην παράνομη οικοδόμηση οικισμών των Παλαιστινίων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία παραβίαση διεθνούς συνθήκης και το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα εναντιώνεται σε αυτή είναι θετικό.

 


 

Μου αρέσει η δήλωση του Προέδρου της Ανεξάρτητης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της Νιγηρίας, Mahmood Yakubu, πως η χώρα είναι έτοιμη για τις εκλογές, οι οποίες ξεκινούν στις 25 Φεβρουαρίου. Ο Yakubu δήλωσε πως η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα για να φτάσουν τις πιο απόμακρες περιοχές της χώρας με διάφορες συμφωνίες με εργατικά συνδικάτα οδηγών και ναυτικών, και επιβεβαίωσε πως ο εθνικός στρατός θα προστατεύσει όχι μόνο τα μέλη της επιτροπής, αλλά και τους δημοσιογράφους και τους ξένους παρατηρητές. Οι φετινές εκλογές φέρνουν αντιμέτωπους νέους αντιπάλους από τα τέσσερα κόμματα της χώρας, καθώς ο τωρινός Πρόεδρος Muhammadu Buhari δεν μπορεί να επανεκλεγεί. Οι εκλογές αυτές έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν ριζικά τις πολιτικές ισορροπίες στην Αφρικανική ήπειρο.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι η ρωσική Δούμα ενέκρινε την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη New START. Η New START, η συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, είχε υπογραφεί από τους ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ το 2010. Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin, υποστήριξε τη διακοπή συμμετοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Δύση στοχεύει στο να καταστρέψει τη Ρωσία. Παρόλα αυτά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov, δήλωσε ότι η αποχώρηση από τη συνθήκη δεν φέρνει πιο κοντά έναν πυρηνικό πόλεμο.

 


 

Δεν μου αρέσει η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, χωρίς προειδοποίηση, πάνω από την Ιαπωνία που κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για μια άκρως προκλητική και απερίσκεπτη πράξη που σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στο πρόγραμμα δοκιμών των οπλικών συστημάτων της. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ταχύτερη ανάπτυξη των πυρηνικών δυνατοτήτων της και στη γενικότερη προώθηση των όπλων. Η τελευταία φορά που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2017. Αυτή σηματοδοτεί ακόμα μία εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας αλλά και των περισσότερων βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν σε έναν χρόνο από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Kim Jong Un το 2012.

 

 

You may also like