Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 29 [20240601-20240607]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

…το κύμα διαδηλώσεων στην Αλβανία κατά του Πρωθυπουργού Edi Rama. Αγανακτισμένο φαίνεται να είναι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της Αλβανίας με τη στάση του Πρωθυπουργού της χώρας. O Rama κατηγορείται για εμπλοκή σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, μία κατηγορία που έχει εκφραστεί και από διεθνείς οργανισμούς. Μολονότι τα επεισόδια καταλήγουν να γίνουν βίαια ορισμένες φορές, αυτές οι ατυχείς αντιδράσεις είναι περιορισμένες και δεν υπονομεύουν τη λαϊκή επιθυμία για προστασία του κράτους δικαίου. Η στάση του Rama έναντι της δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

 


 

που ο Πρόεδρος Ferdinand Marcos Jr. υπερασπίστηκε τα θαλάσσια δικαιώματα των Φιλιππίνων. Πιο συγκεκριμένα, o Marcos εκφράστηκε ενάντια στην κινεζική επιθετικότητα, συμμετέχοντας στον Διάλογο Shangri-La της Σιγκαπούρης στις 2 Ιουνίου, όπου διακήρυξε ότι οι Φιλιππίνες δεν θα ανεχτούν το θάνατο πολίτη τους εντός των χωρικών υδάτων τους. Το τελευταίο διάστημα, οι κινεζικές παρενοχλήσεις στην περιοχή κλιμακώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αγνοώντας πλήρως τη διαιτησία του 2016 και έκτοτε αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου. Περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή θα θεωρηθεί αιτία πολέμου, κάτι που θα ενεργοποιούσε τους όρους της αμυντικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ.

 


 

Δεν μου αρέσει…

η παρεμπόδιση συλλογής δεδομένων ώστε να αποδειχθεί η ύπαρξη λιμού στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με το FEWS NET— μια διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή για τον λιμό— η συνεχής σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas καθώς και οι περιορισμοί στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα, έχουν δυσχεράνει τη συλλογή έγκυρων δεδομένων για τη διερεύνηση του ζητήματος. Η κήρυξη λιμού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και/ή στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου το Ισραήλ αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία. Τέλος, αναφέρθηκε ότι οι συνθήκες αυτές πιθανόν να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο διανομής της επισιτιστικής βοήθειας.

 


 

...η δήλωση του Προέδρου Putin για παροχή ρωσικών όπλων σε ανταγωνιστές της δύσης. Αντιδρώντας στην αποστολή δυτικών όπλων στην Ουκρανία και στην έγκριση πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιηθούν τα όπλα τους εντός ρωσικών συνόρων, ο Putin προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις. Δεδομένων των εύθραυστων ισορροπιών σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας των δύο παράλληλων συγκρούσεων σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε ένα ντόμινο αντιδράσεων. Τόσο οι σύμμαχοι στους Ευρώ-Ατλαντικούς θεσμούς, όσο και το Κρεμλίνο, οφείλουν να υιοθετήσουν πιο προσεκτικές προσεγγίσεις ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα απευθείας σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

 

 

You may also like