Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 17 [20240302-20240308]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

η συνταγματική μεταρρύθμιση στη Γαλλία σχετικά με τις αμβλώσεις. Με τη διάταξη αυτή προστατεύεται το δικαίωμα των γυναικών στην πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση, αποτρέποντας την πιθανότητα σε μελλοντικές κυβερνήσεις να το περιορίσουν. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά λειτουργεί και ως μια υπενθύμιση για την αναζήτηση μακροπρόθεσμων και βιώσιμων λύσεων στα κοινωνικά ζητήματα. Το σώμα των γυναικών δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της δημόσιας πολιτικής, ειδικά στην οργάνωση πολιτικών αφηγημάτων που έχουν στόχο να προκαλέσουν απλώς εντυπώσεις στην πολιτική σκηνή.

 


 

η δήλωση των αξιωματούχων της Κίνας αναφορικά με το αποτέλεσμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών των Η.Π.Α στις 5 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι πρόθεση της Κίνας αποτελεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Για μεγάλη χρονική περίοδο οι σινοαμερικανικές σχέσεις παρέμειναν σε δύσβατη ατραπό, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων θέσεων σε ζητήματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη θέση της Κίνας στο καθεστώς της Ταϊβάν, το εμπόριο, τον ανταγωνισμό στο πεδίο της τεχνολογίας, την ισορροπία ισχύος στα συστήματα Ασίας-Ειρηνικού, κ.α. Κρίνοντας από τις εκατέρωθεν επισκέψεις των αξιωματούχων των δύο χώρων, πρόθεση τους αποτελεί ο διάλογος.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η είδηση του καινούριου νομοσχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οι ποινές που αφορούν προδοσία, δολιοφθορά, κατασκοπεία, αλλά και εγκλήματα που συνδέονται με κρατικά μυστικά και εξέγερση θα γίνουν πιο αυστηρές. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη και ισόβια κάθειρξη για δολιοφθορά, κάτι που πολλοί δυτικοί αναλυτές κρίνουν πως είναι αρκετά πιο αυστηρό από το δυτικό σύστημα. Μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από την Βρετανία, συμφωνήθηκε να υπάρχει το σύστημα της «μιας χώρας – δυο συστημάτων». Έπειτα, όμως, από αυτό το νομοσχέδιο, κάποιες από τις ελευθερίες των κατοίκων της περιοχής θα περιοριστούν.

 


 

…η ανακοίνωση περί αλματώδους επέκτασης των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Όπως αναφέρει στις 8/3/2024 ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk, αυτή η πραγματικότητα κινδυνεύει να εξαλείψει κάθε πρακτική δυνατότητα ίδρυσης ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους. Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί η συνοδευόμενη αύξηση της βίας τόσο των Ισραηλινών εποίκων, όσο και των κρατικών αρχών κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η εν προκειμένω διαπίστωση εξηγείται περαιτέρω από την πολιτική κατάσταση, αφού η τωρινή ισραηλινή κυβέρνηση έχει χαρακτηριστεί ως η πιο δεξιά στην ιστορία του κράτους, και εμφανίζεται ευθυγραμμισμένη σε άνευ προηγουμένου βαθμό με τους στόχους του Ισραηλινού κινήματος εποίκων.

 

You may also like