Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 07 [20231202-20231208]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο. Με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των εγκλημάτων μίσους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Hamas την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ και την επακόλουθη ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, εξετάζεται η επέκταση της λίστας του τί συνιστά εγκληματική ενέργεια βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών τόσο για τη ρητορική μίσους, όσο και για τα συναφή εγκλήματα, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η Επιτροπή ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των σχετικών κανόνων, βάσει του κώδικα συμπεριφοράς που έχουν υπογράψει οι εν λόγω πλατφόρμες από το 2016 και που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στην ήδη ισχύουσα νομοθεσία της πράξης ψηφιακών υπηρεσιών.

 


 

…η είδηση της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, στα πλαίσια συνεργασίας για ειρηνευτική συμφωνία. Συγκεκριμένα, σε δημόσιες δηλώσεις τους και οι δυο μεριές συμφώνησαν ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Η εμπλοκή των δύο εθνών στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε καταστήσει δυσχερείς τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Ωστόσο, η τελευταία αποκάλυψη για τις ανταλλαγές κρατουμένων και την λήψη μέτρων με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων αποτελούν θετική εξέλιξη.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης στις 5 Δεκεμβρίου περί παύσης της γενικής διανομής τροφίμων στη βόρεια Υεμένη. Κύριο λόγο για την παύση αυτή αποτελεί η περιορισμένη χρηματοδότηση και η διαφωνία με τις τοπικές αρχές ως προς τον τρόπο εστίασης στους φτωχότερους. Ωστόσο, οι περιορισμοί στην προσφορά είχαν ήδη ξεκινήσει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για οικονομικούς λόγους. Αν και θα συνεχιστούν τόσο προγράμματα σχολικής σίτισης, όσο και γενική διανομή τροφίμων στους άπορους στις νότιες περιοχές, οι οποίες είναι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, προκαλείται ανησυχία για το βόρειο τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.

 


 

η είδηση σχετικά με το Πακιστάν, όπου μια θρησκευτική ομάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς δικαίωμα ψήφου. Στην πορεία προς τις εθνικές βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2024, οι διατάξεις που εισάγουν διακρίσεις στον εκλογικό νόμο του Πακιστάν αποκλείουν ουσιαστικά τα μέλη της κοινότητας Ahmadiyyah, λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Για να εγγραφούν ως ψηφοφόροι, οι Ahmadiyyah πρέπει είτε να αποκηρύξουν την πίστη τους, είτε να συμφωνήσουν να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό εκλογικό κατάλογο που τους κατηγοριοποιεί ως ‘μη μουσουλμάνους’. Ο αυτοπροσδιορισμός ως μουσουλμάνων, ωστόσο, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της θρησκευτικής πίστης των Ahmadiyyah. Εξαιτίας αυτού, η θρησκευτική αυτή ομάδα, που αριθμεί περισσότερους από 500.000 στο Πακιστάν, έχει στην πράξη στερηθεί το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές, επαρχιακές, και εθνικές εκλογές.

 

You may also like